0344 601282

Slijpen

Wij kunnen uw schaatsen goed slijpen voor 10 euro per paar

Wij hebben de mogelijkheid om 52 weken per jaar uw schaatsen te slijpen, dus u bent altijd welkom om uw schaatsen te laten slijpen.

Ter verdere informatie:

Gelukkig zijn er veel bedrijven die goed schaatsen slijpen. Toch zijn er nog steeds bedrijven (ook waar u het misschien niet verwacht) die maar aan rommelen. Iedere ijswinter komen wij weer vele schaatsen tegen die door een ‘collega’ verkeerd geslepen zijn. Na zo’n ‘behandeling’ schaatst de schaats voor geen meter meer en dat is erg vervelend voor de eigenaar. Een goed geslepen schaats is namelijk het halve werk. Broddelwerk geeft mensen het gevoel niet meer te kunnen schaatsen. Iemand die het nog moet leren kan daardoor wel voor het leven bedorven worden, omdat deze denkt het niet te kunnen en daarom maar niet meer gaat schaatsen. Dit betreft dus met name kinderen die echt een goed geslepen schaats nodig hebben om het te kunnen leren. Iemand die al kan schaatsen, kan zich ten minste nog aanpassen aan slecht geslepen schaatsen. De beginner niet!!. Dus heren amateurs weet wat u doet. Waarschuwing voor deze amateurs! Een negatieve slijpervaring zal de klandizie van uw normale bedrijfsvoering zeker niet ten goede komen.



Wat kan/mag absoluut niet gebruikt worden voor schaatsen slijpen:
    1. Slijptol
    2. Vlakschuurmachine of andere schuurmachines
    3. Schuurpapier
    4. Amarilslijper
    5. Vijlen
    6. Brillo sponsjes
    7. Transparantslijper
    8. Messen- of scharenslijper
    9. Dremel of gelijkwaardig
    10. Staalborstel
    11. Strekel
    12. Schaats ‘uit de hand’ slijpen

    Indien u één van deze middelen heeft gebruikt of laten gebruiken op de ijzers van uw schaatsen dan kunt u beter een echte vakman/slijper opzoeken om uw schaats te laten herstellen.

    Er zijn ook nog steeds slijpers die de schaats in de hand houden en langs een slijpapparaat/machine halen. Dit is helemaal fout!


    Wat kan/mag wel:
    Noren en kunstschaatsen; Er zijn apparaten die op het ijzer geklikt worden en dan heen en weer over het ijzer geschoven kunnen worden. Is een goede manier voor kleine aantallen slijpen, of voor onderweg tijdens een schaatstocht.

    Noren; Deze moeten altijd op ronding geslepen worden op een speciale schaatsenslijpmachine met geleiding op een ronding van tussen de 19 en 25 meter. Afhankelijk van de dikte van het ijzer en de hardheid van het ijs en het gewicht van de persoon. Standaard slijp ik altijd op 21 meter. Wil iemand het anders. Geen probleem, even melden en het wordt aangepast. Is de ronding goed dan kan er in een speciale slijpbok met de hand geslepen worden. Hetzij met een wetsteen ( daarbij niet vergeten de steen regelmatig te versporen om een zo groot mogelijk oppervlak van de steen te gebruiken om spoorvorming te voorkomen) of met een polijstblok. Na ca 30 tot 50 slijpbeurten met de hand weer over de machine om de ronding die verlopen is weer terug te zetten. Daarnaast is het ook erg handig om te controleren of de ijzers nog recht zij en zonodig te rechten (standaard bij ons). Daarna kunnen de ijzers eventueel ook nog gepolijst worden, voor een nog beter resultaat!

    Kunstschaatsen en hockey; Deze moeten hol geslepen worden. Daarbij opgemerkt dat beide zijden even hoog moeten zijn. Als het niet anders kan mag de binnenzijde marginaal hoger zijn. De diepte van de holling wordt aangepast aan de hardheid van de ijzers en ook op het gewicht van de schaatser. Daarnaast ook nog individuele wensen. Dit kan alleen machinaal met een daarvoor geschikte schaatsenslijper. Wij slijpen deze schaatsen tegenwoordig met een volautomatische schaatsenslijper. Daar kan niets meer aan fout gaan. Een machine is nl altijd constanter dan een mens. U kunt eventueel uw speciale wensen kenbaar maken m.b.t. de diepte van de holling. Wij passen ons daar dan op aan. Let op!! te scherp is ook niet goed. De schaats moet nog wel kunnen glijden.

    Houten schaatsen; Zie Noren (meestal kleinere ronding door de vaak bredere ijzers).

    Schoonrijders; Deze worden vlak geslepen met meestal een schuine hoek naar binnen (binnenzijde is dus hoge zijde). Meestal heeft iedere schoonrijder zijn ‘eigen’ afstelling. Dit moet dus ook op een echte daarvoor geschikte schaatsenslijper gebeuren. Wij slijpen dat daarom altijd ‘custom made’. Oftewel de klant bepaald hoe ik zijn schaats slijp!

    Tip; Berg uw schaatsen nooit op met de beschermers op de ijzers! De ijzers zullen door gebrek aan ventilatie vele malen sneller oxideren indien u de beschermers op de ijzers laat zitten.

    Heeft u vragen heeft? Mail uw vraag naar arjan@vanharnlienden.nl.
    Buiten de natuurijsperiodes om slijpen wij ook vaak klaar terwijl u wacht. U mag dan altijd meekijken.
    Bij natuurijs slijpen wij zo om en nabij de 15 uur per dag. Ook dan kunt u natuurlijk eens kijken hoe dat in zijn werk gaat.