De tamme rat
Informatie en tips voor de juiste verzorging

Algemene informatie
In Europa zijn de volgende twee soorten het meest bekend: de Zwarte rat of Huisrat (Rattus rattus) en de Bruine rat of Trekrat (Rattus norvegicus). De Zwarte rat is afkomstig uit Zuidoost-Azie en is er in veel varieteiten. Tot de 16e eeuw kwam hij meer voor dan de Bruine.
Tamme ratten stammen weer af van de Bruine rat. Hoe lang deze dieren al als huisdier worden gehouden is onbekend, omdat ze over de hele wereld voorkomen. Wetenschappers nemen aan dat de eerste ratten omstreeks 1500 voor Chr. al gehouden werden.

Huisvesting
In de handel zijn verschillende soorten prachtige, ruime en stevige kooien te verkrijgen. Een rat heeft minimaal een bak nodig van 60x40cm. Daarnaast is ook de hoogte belangrijk. De rat moet namelijk minimaal rechtop kunnen staan in de kooi, dus een minimale hoogte van 40cm is noodzakelijk. Als bodembedekking zijn beukensnippers en wat nestmateriaal voldoende.
Voor al deze zaken en bijvoorbeeld speelgoed kunt u bij onze dierenspeciaalzaak terecht.

Voeding
Een rat is een echte alleseter! Belangrijk zijn o.a. zaden en granen. Naast deze voeding kunt u uw rat ook dierlijk voedsel geven dat rijk is aan eiwitten; denk hierbij bijvoorbeeld aan meelwormen, kattenblikvoer of hondenbrokken. Naast al dit voer kunt u uw rat een knaagsteen (mineraalsteen) geven, zodat zij zeker geen vitaminen tekort zal komen. Ook vers drinkwater is erg belangrijk. Een uitgebalanceerd voeder kunt u verkrijgen in onze dierenspeciaalzaak.

Omgang met ratten
U kunt uw rat laten wennen aan uw hand door hem met de hand te voeren. Ratten mogen in geen geval zomaar van boven worden vastgepakt; dit zullen de dieren als bedreiging kunnen opvatten en het zou een aanleiding kunnen zijn om zomaar te bijten. Ratten zijn nieuwsgierige dieren die bij vreemde geluiden altijd even komen kijken. Door veel aandacht aan uw rat te besteden, kunt u dit diertje veel leren. Ratten staan namelijk bekend als intelligente dieren.

Voortplanting
Een vrouwtjesrat is uitgegroeid met een maand of zes. Het is belangrijk dat ze voor de eerste keer gedekt wordt voor de 8e maand, omdat anders de kans op een miskraam erg groot is. De draagtijd van ratten is 21 tot 23 dagen; per worp worden er gemiddeld 8 tot 15 jongen geboren. Een vrouwtje kan na de bevalling direct weer gedekt worden, dus is het verstandig het mannetje voor die tijd al te verwijderen uit de kooi. De jongen worden kaal en blind geboren en wegen 5 tot 6 gram. De haargroei begint na een dag of 3, de knaagtandjes komen tussen de 8e of 10e dag na de geboorte door. De ogen gaan rond de 14e dag open. De jongen worden gezoogd tot 3 of 4 weken na de geboorte. Als de ogen open zijn, dan gaan de jongen ook op onderzoek uit en leren ze om vast voedsel te eten. Na 4 weken zijn de jongen zelfstandig.

Leeftijd
Tamme ratten worden gemiddeld 2 tot 3 jaar.

Kort samengevat:

 • Een rat moet rechtop kunnen staan in zijn kooi.
 • Vrouwtjes ratten geven minder geuroverlast dan mannetjes.
 • Ratten zijn onderling erg verdraagzaam. U kunt ze in grote groepen huisvesten.
 • Voor extra vitaminen kunt u uw rat knaagstenen geven.
 • Ratten moeten regelmatig verschoond worden.
 • Tamme ratten worden gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.
 • Meer informatie over knaagdieren vindt u op:
  www.rabbitsandrodents.nl

  Terug