Het Konijn
Informatie en tips voor de juiste verzorging

Aanschaf
Voordat u besluit een konijn te kopen is het verstandig om u eerst te laten informeren. De keuze van uw konijn zal uiteindelijk ook de aanschaf van het kooiformaat bepalen.


Huisvesting
Dwergkonijntjes kunnen in een kooi van 80x50x45cm (LxBxH) gehuisvest worden. Grote konijnen hebben een hok nodig met de afmetingen: 120x60x50cm. Buitenrennen zijn minder geschikt voor permanente huisvesting omdat het in de winter al snel te koud, maar vooral te vochtig wordt.
In de zomer echter zijn deze hokken uitstekend geschikt, mits ze niet geheel in de volle zon staan.
Konijnen vinden het altijd prettig om ergens weg te kruipen, het zijn immers dieren die van nature een hol graven. Indien de dieren hiertoe geen mogelijkheid hebben in uw kooi kunt u ze een huisje geven waar ze zich in kunnen terugtrekken.

Voeding
Er zijn complete konijnenvoeders op de markt die uw konijn alles bieden wat zij nodig hebben. U kunt uw konijn bijvoeren met groete en fruit, maar net als bij kleine knagers is het verstandig geen vochthoudende groente te geven (sla, andijvie e.d.)! Konijnen raken sneller aan de diarree hierdoor. Naast het hoofdvoeder en de groente kunt u uw konijn verwennen met wat lekkers, zoals knaagsticks of snoepjes. Naast dit alles is het van belang dat uw konijn dagelijks vers drinkwater krijgt. Ook iedere dag een hand hooi is erg belangrijk voor het verteren van zijn voedsel; een konijn eet namelijk zijn eigen nachtontlasting op.

Omgang met konijnen
Bij het pakken van een konijn moet u het konijn altijd voldoende ondersteunen onder de bips. U kunt uw konijn onder toezicht ook los laten lopen in de woonkamer. Let hierbij goed op dat er niet van kabels e.d. wordt gegeten. Het is overigens ook erg belangrijk dat het konijn niet de hele dag in de zon zit, dit kan lijden tot een hitte shock.

Leeftijd
Afhankelijk van het ras dat u koopt kunnen konijnen gemiddeld 8 tot 10 jaar oud worden.

Kort samengevat:

  • Kleine konijnen kunnen in een hok met de volgende afmetingen gehuisvest worden; 80x50x45cm (LxBxH)
  • Konijnen hebben dagelijks een handje hooi nodig voor het verteren van hun voedsel.
  • Vers en schoon drinkwater is belangrijk
  • Voor konijnen is een groot assortiment voeders verkrijgbaar.
  • Konijnen worden gemiddels 8 tot 10 jaar oud.

    Meer informatie over konijnen vindt u op:
    www.rabbitsandrodents.nl

  • Terug