De Goudvis
Informatie en tips voor de juiste verzorging

De reis van de goudvis
Pas gekochte goudvissen zijn erg teer. Ze hebben een lange en zware reis achter de rug. Kweker, exporteur, vliegtuig, importeur, groothandel, winkelier en tenslotte uw viskom, aquarium of vijver.
Steeds is de vis overgezet in water met een andere temperatuur en/of andere chemische samenstelling (bijv. hardheid, zuurgraad en zuurstofgehalte). Tijdens de reis worden ze minimaal gevoed om waterbederf te voorkomen. Ook is hun dag- en nachtritme verstoord.
De slijmheid die de vis beschermd tegen parasieten, bacterien en andere ziekteverwerkers is door het vele overscheppen beschadigd.


Voorbereiding
Daarom is het raadzaam om een waterverbeteringsmiddel aan het voor de vis agressieve chloorbevattende kraanwater toe te voegen.
Dit ontchloort het water, bindt de zware metalen en beschermt de slijmhuid. Zorg dat het water van de nieuwe behuizing dezelfde temperatuur heeft als het water in de zak waarin u uw vis mee naar huis krijgt. Dit kunt u met een aquariumthermometer goed controleren.

Behuizing
Geef uw goudvis zoveel mogelijk ruimte. Niet meer dan twee stuks van ca. 5cm in een kom van ca. 7 liter.
De beste behuizing is een aquarium of vijver.
Kiest u voor een viskom, neem dan liever een lage en brede dan een hoge en smalle. In de eerste kan door het grotere raakoppervlak van water en lucht meer zuurstof in het water opgenomen en koolzuurgas (CO2) uitgedreven worden. Vul uw ronde vissekom daarom tot maximaal 3/4 deel.

Zorg voor een lichte standplaats, maar geen direct zonlicht vanwege de hitte. Wanneer de planten goed groeien geven ze zuurstof af en nemen ze koolzuurgas en andere afvalprodukten van de vis uit het water op. Waterpest, cabomba en penningskruid zijn hiervoor zeer geschikt.
Staat de bak donker dan gaan de planten dood en verbruiken ze juist zuurstof door het rottingsproces. Bruine alg op het glas geeft dit aan. Groeit er binnen korte tijd groene alg op het glas dan is de standplaats te licht.
Groeien de planten goed en het glas blijft lang helder dan staat hij op de juiste plaats.

Voeding
Voer uw vissen niet te veel, ook niet te weinig. Ze mogen er niet mager uitzien maar een volle buikpartij tonen.
1 maaltijd per dag is meestal voldoende. Al het voer moet binnen ca. 5 minuten opgegeten worden. Overgebleven voerresten maken het water troebel en bederft het.

Geef ze ook eens levend voer, bijvoorbeeld rode muggenlarven, een ware delicatesse voor uw goudvissen.
Als uw jonge kind een goudvis voert, laat het dan sticks (grove korrels) geven i.p.v. vlokken.
U kunt dan het aantal sticks klaarleggen, zodat ze niet teveel voert. Meestal is 1 of 2 sticks per dag voldoende. De vis eet ook van de waterpest. Zorg dat dit dus altijd ruim aanwezig is.

Verzorging
Een goudvis kan zeker 15 jaar oud worden.
Schoonmaken van de viskom doet u als volgt.
Als het glas en het water niet vuil zijn kunt u volstaan met wekelijks 1/5 van het water te vervangen door kraanwater van dezelfde temperatuur.
Kook NOOIT het water, dit zal niet alleen het chloor, maar ook de zuurstof uit het water drijven.
Zit er alleen wat algaanslag op het glas, doe dan 4/5 deel van het water, de vis en de planten voorzichtig in bijvoorbeeld een schone pan of emmer, zonder zeepresten e.d.
Maak met het bekende huishoudschuursponsje het glas schoon en spoel steentjes tot alle vuil eruit is. Vul de kom weer met het achtergehouden water en voeg weer 1/5 deel vers water toe.

Als het water troebel is kunt u het beste enkele dagen niet voeren en dagelijks 1/3 deel vervangen tot dit helder is.

Ondanks een goede verzorging kan uw vis toch ziek worden of een afwijking gaan vertonen. Voor vele ziekten zijn goede geneesmiddelen te koop.

Heeft u vragen, dan kunt u ons altijd bellen of mailen.

Terug