Dwerghamsters
Informatie en tips voor de juiste verzorging

Algemene informatie
De Russische dwerghamster is van alle dwerghamsters toch wel de meest bekende soort. Andere soorten die je wel eens bij liefhebbers tegenkomt zijn de Roborowski dwerghamster, Chinese dwerghamster en Campbell dwerghamster. Hieronder volgende informatie heeft voor betrekking op de Russische soort, al zullen de meeste zaken wel overeenkomen met de andere drie soorten.
De Russische dwerghamster komt van oorsprong uit Siberie. Dit diertje heeft zijn bekendheid te danken aan Klaus Hofmann; een wetenschapper die zich eind jaren 1960 voornamelijk bezighield met het fokken en bestuderen van deze kleine hamstersoort.

Huisvesting
Voor de dwerghamster zijn verschillende soorten bakken te koop in de handel, zo ook in onze dierenspeciaalzaak. Omdat de dwerghamster geen springer is en ook niet kan klimmen, zou u ze zelfs in een open glazen aquarium kunnen houden.
De Chinese dwerghamster daarentegen is wel een klimmer die ook kooien van meerdere verdiepingen waardeerd. Let op dat bij gebruik van een open bak de diertjes er niet uit kunnen klimmen via speelgoed. Dwerghamsters zijn geen groepsdieren; in koppels zijn ze nog wel eens te houden, maar het is verstandiger om ze alleen te houden. Voor de inrichting zijn ook veel leuke accessoires te verkrijgen zoals huisjes, molentjes etc.

Voeding
Tegenwoordig zijn er in de dierenspeciaalzaak kant en klaar voeders voor hamsters te koop. Deze voeders bevatten alles wat uw hamster nodig heeft. Naast het hoofdvoer kunt u de kleine bewoner natuurlijk ook wat lekkers geven, welke ook in grote diversiteit te verkrijgen zijn.

Omgang met ratten
Dwerghamsters zijn erg snel. Ze slapen overdag veel en zijn voornamelijk 's nachts actief. Indien je de hamster overdag wakker maakt kan hij uit een schrikreactie bijten. Het beste kun je het diertje op ooghoogte benaderen; in elk geval nooit van bovenaf.

Voortplanting
De draagtijd is gemiddeld als 21 dagen, waarna gemiddeld 2 tot 6 jongen ter wereld komen. Na 14 dagen gaan de oogjes open en beginnen ze te lopen. In deze periode leren ze ook vast voedsel te eten. Na vier weken kunnen de jongen gespeend worden.

Leeftijd
Dwerghamsters worden gemiddeld twee jaar oud.

Kort samengevat:

  • U kunt bij ons altijd terecht voor uw hamstervoer
  • Er is bij ons een ruim assortiment aan tussendoortjes verkrijgbaar
  • Dwerghamsters zijn vooral 's nachts actief
  • Benader de dieren nooit van bovenaf.
  • Deze dieren worden gemiddeld 2 jaar oud.

    Meer informatie over knaagdieren vindt u op:
    www.rabbitsandrodents.nl

  • Terug