Chinese dwergkwartel
Coturnix chinensis

Algemeen
Chinese dwergkwartels zijn een van de kleinste hoenderachtigen. In feite zijn ze dus ook verre neven van fazanten en onze huiskip. Hun verzorging komt dus ook meer overeen met hoenderachtigen, dan met andere volièrevogels zoals vinken. Chinese dwergkwartels komen van oorsprong, hoe kan het ook anders, uit China. Maar er zijn diverse ondersoorten bekend die leven Indonesië, Nieuw-Guinea en Noord-Oost Australië.

Huisvesting en verzorging
Het zijn echte bodembewoners die uitermate geschikt zijn om in een gemengde volière te houden. Vaak worden ze gebruikt als 'stofzuigers' omdat ze gemorste zaden opeten die andere vogels laten liggen. Op deze manier houdt u dus uw volière vrij van gemorste zaden. Mocht u op deze manier de kwartels gaan houden, controleer dan wel dagelijks of ze voldoende voedsel op de bodem vinden. En uiteraard dient u er wel voor te zorgen dat er een schaaltje schoon drinkwater klaarstaat.
Uiteraard kunt u ook uw volière uitsluitend inrichten voor kwartels, in dat geval moet u dus wel zorgen voor een schaaltje (tropisch) zaad op de grond. De volledige kwartelkorrel die in de handel verkrijgbaar is, is doorgaans te grof om goed opgenomen te worden door deze kleine soort.
Naast tropisch zaad is het ook een goede zaak om de dwergkwartels regelmatig wat eivoer te geven, wat groenvoer (te denken aan een blaadje sla of andijvie) en buffalo-wormpjes.
Meelwormen zijn ook mogelijk, maar men moet oppassen dat de kwartels de meelwormen eerst doodslaan op een steen (wat overigens een erg leuk gezicht is!) alvorens ze worden genuttigd, in andere gevallen zou het kunnen zijn dat levende meelwormen bij kwartels de dood tot gevolg kunnen hebben. De 'huid' van meelwormen is namelijk goed opgewassen tegen de maagsappen van kwartels, zodat ze zich rustig een weg naar buiten proberen te vreten.
Heel belangrijk is dat u de kwartels regelmatig (of altijd) een kleine hoeveelheid vogelgrit en maagkiezel voorschoteld. Zoals alle hoenderachtigen is dit broodnodig om de spijsvertering te bevorderen.

Chinese dwergkwartels zijn volledige winterhard, mits zij worden gehouden is een waterdichte, overdekte volière (met dicht dak) en als ze kunnen schuilen tegen regen en wind. In een droge en beschutte volière is het dus geen enkel probleem om de vogels het gehele jaar buiten te houden.

Kweekseizoen
Dwergkwartels kunnen makkelijk gekweekt worden, maar men dient soms wel wat geluk te hebben.
Allereerst moet men er rekening mee houden dat een haantje ook in de natuur vaak meerdere vrouwtjes om zich heen heeft. Het is dus aan te bevelen om minimaal twee hennetjes per haantje te houden. Daarnaast is het verstandig om slechts één haantje in de volière te houden, anders zijn gevechten onvermijdelijk.
Wanneer uw dieren eenmaal gewend zijn aan de omgeving zullen ze in veel gevallen snel tot paring en eileg overgaan. Zorg er voor dat u enkele beschutte plekjes heeft gecreëerd, zoals schuinstaande dakpannen of plankjes, waar ze een nestje onder kunnen maken. Echter, eitjes leggen is één ding...uitbroeden is een heel andere zaak!
Omdat veel kwartelkwekers de eitjes vaak weghalen en in de broedmachine leggen, zijn de dieren na enkele generaties soms het broedinstinct 'vergeten'. Soms helpt het om de eitjes (die vaak verspreid door het hele hok liggen) in één nestje te leggen, dan wil het hennetje hier wel eens gaan broeden. In veel andere gevallen zal het vrouwtje ook nu niet gaan broeden en is gebruik van de broedmachine soms onvermijdelijk als u toch jongen wilt kweken.

Het beste is dus om vóór de aanschaf goed te informeren of uw kwartels natuurbroed, of kunstbroed zijn. Dat bespaard u wellicht een teleurstelling.

Wanneer het nestje compleet is (6 tot 10 eitjes) zal het hennetje gaan broeden. Dit duurt 16 tot 18 dagen, waarna de eitjes uitkomen.

De opfok van kuikens is heel gemakkelijk. Als u de kuikens bij de ouders laat zullen zowel het hennetje als ook het haantje beiden de jongen leren wat ze kunnen eten. De kuikens, niet veel groter dan een hommel, lopen namelijk al vlug na uitkomst al achter hun ouders aan! Zelfs bij uitkomst van meerdere nestjes tegelijk (onder meerdere vrouwtjes) zal het haantje meehelpen met bescherming en opvoeding van de jongen!
Het beste kunt u de kuikens een kuikenmeel verstrekken (zoals SivoStart van Bogena).
Met drinkwater moet u oppassen, omdat ze met hun korte pootjes snel kunnen verdrinken in een schaal met water! Dit is echter snel te verhelpen door knikkers of kiezels in een schoteltje water te leggen. De kuikens gaan nu op de kiezels staan en drinken het water ertussen.

Terug