De Cavia
Informatie en tips voor de juiste verzorging

Algemene informatie
De cavia wordt ook wel Guinnees biggetje genoemd (de naam Marmot wordt wel eens foutief gebruikt; marmotten zijn dieren van een hele andere familie); de latijnse naam van dit diertje is Cavia porcellus. De geschiedenis van de cavia als huisdier gaat terug tot in het binnenland van Zuid-Amerika (o.a. Peru). Na het jaar 1533 werd dit diertje via Spanje naar Europa gebracht.

Huisvesting
De huisvesting voor 1 cavia moet minimaal 60cm lang, 45cm bred en ca. 40cm hoog zijn. Voor meerdere cavia's is een grotere bak noodzakelijk. In onze dierenspeciaalzaak kunt u kiezen uit een ruim assortiment kooien. Indien u meerdere cavia's wilt gaan samenhouden, is het aan te raden om 1 mannetje met meerdere vrouwtjes te houden (cavia's zijn namelijk polygaam). Meerdere mannetjes bij elkaar kan soms ook, maar zonder vrouwtjes in de buurt. Meerdere vrouwtjes samen in een bak is geen probleem.

Voeding
In onze dierenspeciaalzaak is een verscheidenheid aan voeders te verkrijgen. Er zijn zowel gemengde voeders als volledige caviakorrels. Vitamine C is erg belangrijk voor de cavia omdat dit dier het niet voldoende zelf kan aanmaken uit een standaard voeding. Daarom is het raadzaam om een voeder te nemen waar al extra vitamine C aan toegevoegd is.

De cavia heeft dagelijks een hand vol hooi nodig om zijn voedsel goed te kunnen verteren. Natuurlijk is het van belang dat deze dieren altijd voldoende drinkwater ter beschikking hebben. Daarnaast zijn er verschillende snacks voor de cavia te verkrijgen die u als tussendoortje kunt geven.

Omgang met cavia's
Niet alle cavia's houden ervan om opgepakt te worden. Deze dieren kunt u het beste zachtjes benaderen, anders kunnen ze erg schrikken. De cavia zal nooit zomaar bijten, maar bijten kan wel voorkomen als schrikreactie.
Langharige cavia's vergen veel onderhoud; ze moeten regelmatig geborsteld worden. Het is belangrijk het hok van de cavia goed schoon te houden (minimaal 1x per week verschonen).

Voortplanting
Cavia's kunnen vanaf een leeftijd van minimaal 5 maanden jongen grootbrengen. De vruchtbaarheidscyclus van de vrouwtjes loopt elke 15 tot 16 dagen af. De conceptieperiode duurt slechts 6 tot 11 uur. De zwangerschap van een cavia duurt tussen de 63 en 75 dagen. Als de jongen ter wereld komen, zijn ze al volledig behaard in tegenstelling tot de meeste knaagdieren. De ogen zijn al open en de tanden al flink ontwikkeld. Nadien zullen ze spoedig zelfstandig gaan eten en drinken. De moeder heeft voor ongeveer 3 weken melk en na 6 weken kunnen de jongen gespeend worden.

Leeftijd
Cavia's worden gemiddeld 8 jaar oud.

Kort samengevat:

  • De huisvesting voor 1 cavia moet minimaal 60cm lang, 45cm breed en ca. 40cm hoog zijn.
  • Zorg dat uw cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt.
  • Geef uw cavia speciaal caviavoer
  • Zorg ervoor dat uw cavia iedere dag een handje hooi krijgt.
  • Cavia's worden gemiddeld 8 jaar oud.

    Meer informatie over knaagdieren vindt u op:
    www.rabbitsandrodents.nl

  • Terug